City Housing Amsterdam
Herengracht 124
1015 BT Amsterdam

Tel: 020- 2600019
Mail: info@cityhousingamsterdam.nl

Bed & Breakfast

Bed & Breakfast Amsterdam

Wilt u een Bed & Breakfast beginnen? Dan moet u dit melden bij het stadsdeel. Als hoofdbewoner mag u een deel van uw woning gebruiken om maximaal vier slaapplaatsen aan maximaal vier personen aan te bieden. De regels zijn op 1 januari 2017 opgenomen in de Huisvestingsverordening. Het bestaande beleid is daarbij niet gewijzigd.

Voor een B&B gelden deze voorwaarden:

 • U bent de hoofdbewoner van de woning en woont daar ook (en staat dus ingeschreven in Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van Amsterdam).
 • U exploiteert als hoofdbewoner de B&B zelf (alleen particulieren mogen een B&B exploiteren). Gaat u op vakantie, dan kunt u geen B&B exploiteren of de gehele woning aan toeristen verhuren.
 • Een B&B kan zelf geen zelfstandige woning zijn, maar moet een deel zijn van uw zelfstandige woning. Het is dan ook belangrijk dat u in uw advertentie aangeeft dat u een (onzelfstandig) gedeelte van uw woning verhuurt en niet een gehele woning (zie hieronder meer uitleg over een zelfstandige woning).
 • In een B&B moeten vaste slaapkamers zijn aangewezen voor de gasten.
 • U gebruikt maximaal 40% van de totale gebruiksoppervlakte van de woning voor uw B&B. Gedeelten van de woning die zowel door de hoofdbewoner als door de gasten worden gebruikt, worden verdeeld. Als meetmethodiek wordt de NEN 2580 gebruikt.
 • U hebt maximaal vier slaapplaatsen voor vier gasten voor wie u al dan niet ontbijt verzorgt.
 • De gastenverblijven moeten in de woning liggen en niet bijvoorbeeld op zolder, afgescheiden van de woning.
 • U houdt een hotelregister bij.
 • U schenkt geen alcohol tegen betaling.
 • U meldt het starten van een B&B van te voren bij uw stadsdeel.

Kenmerken zelfstandige woning
Bij een zelfstandige woning hebt u een eigen toegangsdeur, die u van binnen en buiten op slot kunt doen. Dus in een typisch Amsterdams gemeenschappelijk trappenhuis waar op elke etage één of meerdere aparte toegangsdeuren zijn hebt u een eigen toegang. Tevens hebt u achter die deur eigen voorzieningen als douche, keuken en toilet (alle drie). Een B&B bereikt u over het privé-gedeelte van uw woning.

Deze kenmerken van een zelfstandige woning gelden ook voor ruimten die anders benoemd worden, zoals studio’s of souterrains. Een zolder is in principe geen verblijfsruimte. Alleen als u met een bouwvergunning de zolder tot verblijfsruimte hebt verbouwd en aan de eisen van die vergunning voldoet, kunt u deze als B&B gebruiken, als het geen zelfstandige woonruimte is geworden. Tuinhuisjes, campers et cetera mogen niet voor gasten worden gebruikt, ook niet als B&B. Als u een onzelfstandige woonruimte (bijvoorbeeld een studentenkamer) bewoont, mag u deze niet gedeeltelijk of tijdelijk als een B&B verhuren.

Binnen een zelfstandige woning mag u niet zonder vergunning nog een zelfstandige woning bouwen.

Wat zijn de regels voor twee B&B’s in één gebouw?
Als er twee (of meer) woningen zijn met elk een eigen B&B in één gebouw, dan moet elke B&B een eigen naam hebben en een eigen karakter. Elke woning moet een eigen hoofdbewoner hebben. De gastenverblijven van verschillende woningen mogen niet onder één naam worden aangeboden (op internet). Ze mogen ook niet door één persoon (of bedrijf) worden geëxploiteerd.

Sancties
Bij het overtreden van de regels kunnen alle gastenverblijven worden gesloten en riskeert u een hoge boete voor iedere woning waar de regels zijn overtreden.

Nachtregister
In het register vermeldt u:

 • naam en woonplaats van de gast
 • datum aankomst en datum vertrek
 • het soort identiteitsbewijs van uw gast. Een kopie is niet verplicht.

Veiligheid
Veiligheid voor u en uw gasten staat voorop. Als u zich aan de regels van B&B houdt, gelden de regels voor gewone woningen. U vindt tips om uw woning zo brandveilig mogelijk in te richten op de website van de brandweer.
In verband met de brandveiligheid mogen er maximaal vier slaapplaatsen worden gebruikt voor de gasten. Als er reclame wordt gemaakt voor meer dan vier slaapplaatsen of personen, is er geen sprake meer van een B&B, maar van een hotel. Ook als er meer dan vier gasten blijven slapen is sprake van een hotel. In dat geval gelden strengere brandveiligheidseisen.

Bron: Gemeente Amsterdam