City Housing Amsterdam
Herengracht 124
1015 BT Amsterdam

Tel: 020- 2600019
Mail: info@cityhousingamsterdam.nl

checklist huis kopen

Een huis kopen is voor de meesten de grootste aankoop van je leven. Niet iets om over één nacht ijs te gaan dus. Gebruik onze checklist huis kopen! Want je eerste woning kopen is vaak leuk en spannend tegelijk. Voor de meesten van ons is het waarschijnlijk de grootste financiële aankoop van je leven. Er komt dan ook heel wat meer kijken dan bij de aankoop van een fiets. Wil je weten wát? AKG real estate zet v alle stappen op een rijtje. Ga goed voorbereid op pad met deze checklist huis kopen!

1: Oriëntatiefase

Waar begin je? Bedenk eerst wát voor soort woning je zoekt. Een appartement met balkon, een vrijstaande woning met tuin of een woonboot? Wil je in het centrum wonen of kies je voor meer rust buiten het centrum? Speur het internet eens af – bijvoorbeeld op funda.nl – naar leuke woningen die bij je wensen passen. Zo weet je een beetje wat er te vinden is in de prijscategorie die bij je budget aansluit.

2: Zoekfase

Hier neemt het zoeken al iets serieuzere vormen aan. Ga je zelf op zoek? Of schrijf je je in als woningzoekenden bij verschillende makelaarskantoren. Dan krijg je bericht als een makelaar nieuwe woningen in zijn portefeuille heeft. Altijd handig! Ondertussen kijk je zelf ook rond natuurlijk. Rij eens door die leuke buurt die je kent. Misschien staat er net een huis te koop.

3: Een makelaar inschakelen

Neem je een makelaar in de arm? Dan kan hij heel gericht voor jou op zoek gaan naar een woning. Eerst neemt hij een flink aantal vragen met je door, om zo een helder beeld te krijgen van jouw situatie en wensen. Vervolgens gaat hij zowel binnen zijn eigen aanbod als bij collegamakelaars op zoek naar woningen die bij jouw zoekprofiel passen.

4: Bezichtigen

Het leukste onderdeel! Samen of alleen met je aankoopmakelaar de woningen bezichtigen die je interessant lijken. Is de woning op het eerste gezicht naar je smaak, dan kun je een volgende stap nemen. Heb je een makelaar ingeschakeld, dan ga je met hem om tafel om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt gerust een tweede keer een woning bezichtigen als je enthousiast bent.

5: Bod doen

Een bod bestaat uit drie dingen: het huis waarop je kunt bieden, een prijs en een opleverdatum. Je mag zelf een bod doen, maar het is verstandig om dit aan de aankoopmakelaar over te laten. Het voordeel hiervan is, dat hij aan de hand van alle info die hij over de woning en omgeving heeft, een heel gericht bod kan doen.

6: Koopcontract met ontbindende voorwaarden

Nu wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld met daarin bepaalde voorwaarden. Alleen als daaraan voldaan is, gaat de koop wat jou betreft door. De voorwaarden beschermen jou tegen eventuele onverwachte narigheden later in het koopproces. Denk aan een olietank in de tuin of de aanwezigheid van asbest in de woning. Ook voorbehoud van financiering en een bouwtechnische keuring zijn belangrijke voorwaarden die je in het voorlopige koopcontract kunt laten opnemen. Als er bepaalde vragen of onduidelijkheden zijn, probeer er dan voor te zorgen dat je deze zaken duidelijk krijgt vóór het aflopen van de drie dagen bedenktijd die je krijgt nadat het voorlopig koopcontract is getekend.

7: Taxatie

Laat een onafhankelijk makelaar/taxateur de woning taxeren. Is hij het met de gevraagde koopsom eens, dan is het veilig om de koop door te laten gaan. Let op: een taxatie is iets anders dan een waardebepaling. Een waardebepaling is een onofficieel document waarin een makelaar een beeld van de actuele marktwaarde geeft.

8: Inspectie woning

Ga – vóórdat je naar de notaris gaat voor de contractondertekening – langs de woning die je koopt voor een laatste inspectie. Controleer meterstanden en controleer of de woning zo is achtergelaten als onderling is overeengekomen.

9: De notaris

Dit is de laatste stap bij het kopen van een woning. Meestal is jouw makelaar hier ook bij aanwezig, voor het geval er nog vragen zijn die openstaan of naar aanleiding van de inspectie bovengekomen zijn. De notaris maakt van het koopcontract een akte van levering met een eindafrekening.

Eerste financiële check

Worden je plannen voor het kopen van een huis concreet? Dan is het handig om te checken wat je ongeveer kunt lenen voor het kopen van een huis. Zodat je een beeld hebt van jouw maximale hypotheekbedrag en de bijbehorende maandlasten. Gebruik deze handige rekentool.