City Housing Amsterdam
Herengracht 124
1015 BT Amsterdam

Tel: 020- 2600019
Mail: info@cityhousingamsterdam.nl

Regels vakantieverhuur

Regels vakantieverhuur

 • U moet zelf in de woning of woonboot wonen.
  Vakantieverhuur is alleen mogelijk als u hoofdbewoner bent en zo staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • U mag de woning of woonboot alleen incidenteel verhuren.
  Bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. Als u uw woning of woonboot in totaal meer dan zestig overnachtingen per jaar verhuurt, gaat de gemeente onderzoeken of u bedrijfsmatig verhuurt. Als u een gedeelte van uw woning of woonboot bedrijfsmatig wilt verhuren, dan kunt u na melding bij uw stadsdeel een Bed and Breakfast (B&B) beginnen. U moet daarbij voldoen aan een aantal voorwaarden. Kijk rechts op deze pagina voor meer informatie.
 • U moet belasting betalen.
  Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet u toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen. Kijk rechts op deze pagina voor meer informatie over toeristenbelasting en het aanmeldingsformulier. Verder moet u de inkomsten van de vakantieverhuur ook opgeven bij de landelijke Belastingdienst. Kijk ook hiervoor rechts op deze pagina.
 • U hebt toestemming nodig van de VvE of verhuurder.
 • Vakantieverhuur kan in principe alleen als u eigenaar bent van de woning of woonboot. Sommige Verenigingen van Eigenaren (VvE's) hebben vakantieverhuur in de splitsingsakte verboden. Maak vooraf afspraken hierover om conflicten te voorkomen!
  • Als huurder mag u bijna nooit uw woning of woonboot aan anderen verhuren. Ook niet als u dit incidenteel doet. U vindt dit terug in het huurcontract. Huurt u van een woningcorporatie? Dan mag u uw woning of woonboot nooit gebruiken voor vakantieverhuur. U loopt het risico uw woning of woonboot te verliezen.
 • Uw woning of woonboot moet brandveilig zijn.
  In het belang van uw gasten en uw buren moet u aan de nodige brandveiligheidseisen voldoen. Kijk voor meer informatie op de website van de brandweer.
 • U mag uw woning of woonboot aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd verhuren.
 • Uw gasten mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden.
  Als hoofdbewoner bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw gasten. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken om overlast te voorkomen. Bijvoorbeeld over het buiten zetten van afval. Licht ook de buren vooraf in en laat een telefoonnummer achter, zodat u of iemand namens u kan ingrijpen.

Gevolgen bij niet nakomen regels
Als u zich niet aan de regels voor vakantieverhuur houdt, dan riskeert u een boete, een navordering van toeristenbelasting of zelfs verlies van uw woning of woonboot.

Bron: Gemeente Amsterdam