City Housing Amsterdam
Herengracht 124
1015 BT Amsterdam

Tel: 020- 2600019
Mail: info@cityhousingamsterdam.nl

Stappenplan eerste huis kopen

Een stappenplan dat je op weg helpt bij het kopen van een eerste huis? Dat klinkt veel starters als muziek in de oren. We nemen je in 10 makkelijke stappen mee op reis van woondroom tot droomhuis. Met onderweg handige tips en trucs.

1. Woonwensen in kaart brengen

Een belangrijke eerste stap is het bepalen wat voor een huis je zoekt. Ga je voor een bestaand huis of liever nieuwbouw? Een vrijstaande woning met tuin of een appartement? Wil je in het centrum wonen of kies je voor meer rust en ruimte buiten het centrum? Durf te dromen!

2. Bepaal maximale maandlasten

Zorg dat je weet hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen voordat je op zoek gaat naar je droomhuis. Met een online rekentool zie je ook welke maandlast ongeveer bij je maxumale hypotheek hoort. Kijk niet alleen naar wat je maximaal kunt lenen, maar naar wat je zou willen betalen. Bij een koophuis krijg je ook te maken met onderhoudskosten, extra verzekeringen en belastingen. Daarnaast wil je ook nog geld overhouden voor leuke dingen!

3. En nu op huizenjacht!

Je weet wat je zoekt en hoeveel je ongeveer kunt lenen. Tijd om dat droomhuis te gaan zoeken. Dat kun je zelf doen via huizensites.. Je kunt er ook voor kiezen om een makelaar in te schakelen die jou helpt bij het zoeken van een huis.

4. Een bod doen

Heb je een huis gevonden waarin je jezelf ziet wonen? Dat aan je wensen voldoet? En binnen jouw budget past? Dan is het tijd om een bod doen. Dit kun je zelf doen. Let zeker ook op de juridische gevolgen die het uitbrengen van een bod heeft. Maar je kunt er ook voor kiezen om een (aankoop)makelaar in te schakelen. Hij helpt je dan bij het uitbrengen van een bod en vertelt jou wat de gevolgen zijn.

5. Koopcontract tekenen

Ben je het met de verkoper eens over de prijs? Laat dan een koopcontract opstellen met hierin eventueel ontbindende voorwaarden. Als het koopcontract is getekend, dan is de koop gesloten. De koper van een bestaande woning heeft na het ontvangen van de getekende koopovereenkomst nog 3 dagen het recht om de koop te ontbinden. Daarna is de koop gesloten, tenzij de ontbindende voorwaarden intreden.

6. Zoek een adviseur

De koopakte is getekend. Nu is het zaak om je financiering rond te krijgen. Begin niet te laat met oriënteren op je mogelijkheden voor het afsluiten van de hypotheek. Een onafhankelijk adviseur helpt je om verschillende hypotheekaanbiedingen te vergelijken. Ook bemiddelt hij voor jou met verschillende aanbieders. Zodat je een hypotheek krijgt die het beste bij jou past. De adviseur kijkt daarbij o.a. naar je financiële positie en naar welke risico’s je wilt nemen.

7. Adviesgesprek voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor je hypotheekadviesgesprek. Hoe meer gegevens de adviseur heeft, hoe beter. Het lijkt misschien alsof hij alles over je wilt weten en overal een kopie van nodig heeft. Bedenk echter: de informatie die jij geeft, is de basis voor een goed advies. En soms is het ook handig dat de adviseur naar bijvoorbeeld de voorwaarden van eerder door jou gesloten producten kijkt. Die kunnen namelijk anders zijn dan je zelf denkt.

Blijf vragen stellen. Net zolang tot je precies begrijpt wat het advies inhoudt.

8. Je hypotheek afsluiten

Een hypotheek is een geldlening met je huis als onderpand. Bij het kiezen van een hypotheek zijn vooral de volgende zaken belangrijk:

Hypotheekvorm, dit is de manier waarop je de hypotheek terugbetaalt

Rentevorm, kies je voor een vaste of een variabele rente

Voorwaarden, zoals de geldigheid van je offerte

9. Naar de notaris

De notaris zorgt voor de officiële afhandeling van de koop. De notaris is eigenlijk de laatste schakel in het koopproces. Hij stelt de hypotheekakte en eigendomsakte op. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Hoe hoog die zijn, verschilt per notaris. Er zijn geen vaste tarieven. Dus zorg dat je verschillende kantoren in jouw buurt met elkaar vergelijkt. Dat kan je een flink bedrag schelen. Kijk op notaris.nl voor meer informatie.

Als alle documenten zijn getekend, krijg je de sleutel van je nieuwe huis. Tijd om te verbouwen of verhuizen!

10. Verhuizen

Proficiat! Yes, je bent nu eigenaar van je nieuwe huis. Dat voelt goed, toch? Als je niet meer hoeft te verbouwen, kun je meteen beginnen met dozen inpakken. Geen held met inpakken? Onderstaande tips kunnen erbij helpen dat jouw verhuizing vlekkeloos verloopt.

Ga je je huis nog verbouwen en heb je een bouwdepot? Met MijnObvion kun je je facturen declareren. Ook zie je wat het actuele saldo van je bouwdepot is.